Potravinový problém 2
Problém výživy
Jde zřejmě o nejstarší z globálních problémů. Hlad – jako krajní projev – a sociální strádání sužovaly masy lidí ve starověku, středověku, v nové i nejnovější historii.
První potravinová krize poválečného období – 1972-1974- příčinou byl pokles produkce vlivem neúrody v řadě regionů, stouply ceny zrna, vzrostla cena potravin nejchudší živořili.
– deficit potravy je chápán jako pohroma, naprostý nedostatek jako katastrofa
– akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronický hlad (podvýživa) vede k náchylnosti k nemocem, k degeneraci, narušení imunitního systému
– při neplnohodnotné výživě může člověk zkonzumovat, kolik fyzicky dokáže, ale bude trpět problémem výživy ( př. jen rýže – neplnohodnotné)
– problém části Asie – mají rýži, ale nic jiného
– podle OSN hladoví asi 0,5mld. lidí a 1 mld. má nedostatečnou (nevyváženou) stravu
– globální problém hladu je spjatý s ekonomikou a dalšími sférami společnosti
– řešení problému vyžaduje společné úsilí
– rozhodující podíl na exportu obilí má 5 států – USA, Kanada,Francie, Argentina, Austrálie
– víc než ½ obilnin, které jsou k dispozici na světových trzích, pochází pouze ze 2 států – USA, Kanada