Zemědělství vyspělých států
– nadprodukce
– vstup vědy a techniky
– mechanizace, chemizace, specializace ® nižší procento pracujících v zeměděl.
– západ Evropy a Sev.Amer.– rodinné farmy
– tržní = většina produkce na trh
– typy: a) příměstské (v hustě osídlených oblastech) – ovoce, zelenina, květiny
– celoročně – nákladné skleníky
– drůbež, skot na mléko
b) méně obydlené oblasti – skot (maso), vepři – v oblastech zemědělské (rostlinné) produkce (krmivo)
Zemědělství EU
– stále základní hospodářská forma využití půdy
– 3 hl.typy: 1. středomořský – pás podél Středozemního moře
– teplomilné a subtropické ovoce, olivy, tabák, brambory
– ovce, kozy
2. živočišná výroba zaměřená na mléčné výrobky – Británie, pobřeží Severního moře, Alpy
– mléko, maso, máslo, sýry
3. smíšené zemědělství – nížiny Francie, Německa a severní Itálie
– pšenice, kukuřice, ovoce, zelenina, maso
– převažuje intenzivní zemědělská výroba rodinných farem
– silně dotované odvětví
Oblasti hladu, hladomoru a podvýživy
– Afrika – především východ (Somálsko)
– mírně východní Evropa – Ukrajina, Rusko, Bělorusko
– jižní Evropa – Albánie, Moldávie
– jihozápadní Asie – Kavkaz
– střední Asie – Turkmenistán, Kyrgystán, Uzbekistán, Tádžikistán, Čína, Mongolsko
– jižní Asie
– Jižní Amerika – západní pobřeží (Andské země)
Organizace
– FAO – OSN pro výživu a zemědělství
– IFAD – OSN – mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj (kritizuje nadprodukci bohatých států)