Světové zemědělství
– patří do primeru
– pěstování plodin – užitkové, krmiva (kukuřice, zelené krmivo), suroviny pro zpracovatelský průmysl
– a) rostlinná výroba
– b) živočišná výroba
– rybolov – přímořské oblasti, sladkovodní nádrže
– lov
Rozmístění
– Faktory:
§ 1. přírodní – klima, nadmořská výška
– omezuje zemědělskou produkci
– půdy: půdní typy (černozem), půdní druhy (jílovité, hlinité)
– geografická poloha státu – Maďarsko (60% orné půdy, dobré podmínky) X Norsko (2% orné půdy)
– rybolov – mělká šelfová moře (čím teplejší, tím druhově pestřejší)
· tropy – kukuřice, proso, luštěniny, maniok, batáty, jamy, rýže (monzunové oblasti)
– tropické ovoce, káva, čaj, kakao, sója, cukr.třtina, palmy = plantážní způsob (určeno k vývozu)
· subtropy (středozemní) – vinná réva, mandle, fíky, olivy, datle, citrusy, bavlna, tabák, sója, pšenice, kukuřice
· mírný (teplejší) – ovoce (meruňky, víno, broskve), rajčata, zelenina, cukr.řepa, pšenice, kukuřice
· mírný (chladnější) – ječmen, žito, oves, len, brambory
§ 2.sociálně ekonomické – hospod.rozvoj státu, vlastnické poměry, organizace práce
Celkově
– nejvíce orných půd – Evropa ® Sev.a Střed.Amerika ® Afrika + Asie
– prasata – Asie ® Evropa
– rýže – Asie ® J.Amer., Afrika
– pšenice – Asie ® Evropa
– skot – Asie ® J.Amer.