Potravinářský průmysl 3
Rozmístění:
= typické oblasti koncentrace:
1. Velké městské aglomerace (konurbace)
– New York, Moskva, Paříž atd.
– Bezprostřední spotřeba
2. Dovozní přístavy
– Londýn, Liverpool, Hamburg, Brémy, Amsterdam, New York apod.
– Mlýny, olejárny, balírny čaje, zpracování kávy, kakaové boby, ovoce, surový cukr, chladírny,…
– Tranzit do vnitrozemí + spotřeba přímo v těchto přístavech
3. Vývozní přístavy
– Moderní kombináty – primární úprava + konzervace potravin pro vývoz
– masné výrobky
– Př. Buenos Aires, Montevideo,..
4. Územně rozsáhlejší oblasti
– Přímá závislost na objemu a charakteru zem. výr.
– Větší rozptyl než u 1-3
– Př. Mléko – živočišná výr., cukr – řepařské oblasti, mlýny, rýže – obilnářské oblasti apod.
–
S Amerika + EU – podstatná část potravinářské produkce
Rozvojové země – problém zásobování, vysoký přírůstek obyv., nízká potrav. Produkce
Cukrovarnictví – roční množství na trhu 30 mil. T
export: Brazílie, Kuba, Austrálie
import: USA, SNS, Evropa
Tabákový průmysl – Čína, USA, EU