Potravinářský průmysl 2
Faktory rozmístění:
1. Suroviny
• Velká část závodů orientována na zemědělské oblasti (potr. pr. náročný na suroviny) – zejména menší závody
• Většinou spotřeba surovin mnohem vyšší než váha hotové produkce (hodnota sur. 80-90 %) – zemědělské (dopravou a skladováním ztráta jakosti) x průmyslové sur.
• Orientace na sur. u následujících oborů:
a) váha sur. mnohonásobně vyšší než váha polotovarů + značný odpad – př. výroba surového cukru, lihu, škrobu, zpracování zrnin, olejnin (odpad – využití v živočišné výr.)
b) zpracování sur. rychle se kazících a neskladovatelných, se sezónním charakterem (mléko, ovoce, ryby, zelenina…)
2. Spotřeba – trh
• Oblasti s velkou koncentrací obyvatelstva – především městského
• Nutný rychlý přísun potravin rychle se kazících (mléko, maso, pečivo..)
• + často pivovary, výroba nealko nápojů apod.
+ další vlivy na lokalizaci – chladírenství, mrazírenství, konzervárenství, náklady na dopravu,
obalová technika, zdravotně nezávadná voda apod.
– relativně náročný na prac. síly (často ženy)
velké provozy (např. čokoládovny… ) – zpracování dovážených surovin
výroba speciálních produktů – tradice výrobních zkušeností, objemově nevelká, avšak
významná